Sokken stoppen

In deze tutorial leer ik je sokken stoppen, want repareren kun je leren! Dat is niet alleen praktisch maar ook ontzettend duurzaam.

Kledingliefde

Ik houd van mijn kleding en als er iets stuk gaat vind ik het moeilijk om weg te toen. Dat geldt zelfs voor mijn sokken. Ik heb dan ook maar weinig saaie zwarte sokken in de la liggen. Die zijn er nog wel, maar als ze stuk zijn verdwijnen ze uit mijn garderobe. Ik heb daarentegen ook heel veel leuke, vrolijke sokken. Met poezen, otters, egels, musjes, stippen, blaadjes en noem maar op. Net zo kleurrijk als ik zelf ben. Als daar een gat in komt, gaat het mij aan mijn hart en pak ik mijn sokken-stop-paddestoel. Een gat in je sok repareren is namelijk helemaal niet moeilijk. Het gaat sneller dan naar de winkel fietsen en nieuwe sokken kopen. In deze video leg ik je stap voor stap uit hoe je een sok stopt.

 

 

Meer gaten

Niet alleen gaten in je sokken kun je repareren. Ook andere kledingstukken kun je van de textielbak redden, zelfs als er een gat in zit. Zo repareer ik elk gat in mijn spijkerjasje, vaak door visible mending. Dit is een techniek waarbij je een reparatie bewust zichtbaar uitvoert, zodat het gat onderdeel wordt van een nieuw design. Daar kun je niet alleen veel creativiteit in kwijt, je maakt er ook een statement mee: kleding is geen wegwerp product.

 

 

Repareren als een pro

Wil jij ook je kleding repareren? In het najaar van 2020 start een cursus waarin je leert hoe je je kleding repareert. Je leert dan onder andere gaatjes in verschillende stoffen en op verschillende manieren repareren, visible mending technieken, spijkerbroeken inkorten met behoud van het originele stiksel en nog veel meer.  Als je interesse hebt, mail dan voor meer informatie.

Earth overshoot day 2020

🌍🌏🌎Earth overshoot day valt dit jaar op 22 augustus. 🌍🌏🌎

Dat betekent dat we op 22 augustus alle grondstoffen en capaciteit van de aarde hebben gebruikt die de aarde in één jaar kan opbrengen. Wat we daarna verbruiken, daarvan kan de aarde eigenlijk niet herstellen.

Kun je je daar niks bij voorstellen? Denk dan maar aan je bankrekening. Als je met je salaris het eind van de maand niet haalt sta je rood. Idealiter geef je dan de maand daarop wat minder uit, zodat er weer balans is. Maar houd je maandelijks een paar dagen over aan het eind van je salaris, dan lopen de tekorten op. Als je daarmee blijft aanmodderen, ben je op een gegeven moment failliet. En dat is precies wat we met onze aarde doen.

NOS op 3 maakte dit filmpje over earth overshoot day:

 

Elke jaar valt earth overshootday eerder. Behalve in 2020. Het is een van de weinige positieve gevolgen van Corona. Minder vliegen en minder consumeren heeft ons drie weken extra opgeleverd voor we rood staan.

Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet genoeg om de tekorten van vorige en komende jaren op te vangen.

We moeten actie ondernemen: #movethedate. Met kleine acties kun jij ervoor zorgen dat earth overshoot day later valt en zo help je aarde een handje.

Door geen fast fashion te kopen, door bomen te planten (ter compensatie van je vliegreis), door lokaal te kopen (vers van eigen land en je steunt lokale ondernemers), door met de seizoenen te leven en te eten, door minder vaak vlees te eten, door wat vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan, door bewust om te gaan met de kleding die je hebt, door te kiezen voor tweedehands in plaats van nieuw, door kleding, meubels en andere spullen die stuk zijn te repareren. En er zijn nog zoveel meer kleine en grote acties om de aarde te sparen.

Wat doe jij voor #movethedate?

Kijk voor meer info op www.overshootday.org

Mondkapjes

Nu we allemaal verplicht mondkapjes in het OV moeten dragen, ben ik volop aan het naaien geslagen. Niet alleen voor mezelf; ik maak ook mondkapjes op bestelling. Ik maak er een kleurrijk geheel van. Want als je dan toch met zo’n masker moet rondlopen, kan het maar beter een kleurrijk geheel worden.

Je snapt natuurlijk wel dat ik geen saaie mondkapjes maak. Ik heb de leukste stofresten bij elkaar gepakt (wie wat bewaart die heeft wat) en heb daar leuke kleurrijk combinaties mee gemaakt. Zelf wordt ik heel blij van deze turquoise bloemen en mintige vosjes.

Deze mondkapjes zijn super duurzaam: je kunt ze wassen en hergebruiken en ze zijn gemaakt van stoffen die over zijn gebleven van andere projecten. Een mooie manier van recyclen dus.

Mondkapje bestellen

Ik heb meer leuke, kleurrijke combinaties gemaakt voor iedereen die een mondkapje wil bestellen. Op het moment kun je kiezen uit de volgende opties:

Een mondkapje kost €15,00 exclusief verzendkosten.

Bestel je mondkapje hier.

Wil je liever zelf een mondkapje maken, kijk dan eens bij Knipmode. Op hun site vind je een patroon en tutorial.

Terug naar het atelier – corona-proof naailes

Goed nieuws: nu de lock down langzaam versoepeld wordt, kan het atelier weer open. Natuurlijk moeten we de nodige maatregelen treffen en houden we de richtlijnen van het RIVM aan, maar workshops, naailessen en kledingadvies kan langzaam weer opgestart worden. Zo zorg ik voor corona-proof naailes.

Op dit moment mag ik drie personen tegelijk ontvangen. Dat is dus ook de max voor workshops op dit moment. Daarbij kunnen we allemaal 1,5 meter afstand houden. Daarnaast heb ik nog een pakket aan maatregelen getroffen en poets ik alles wat los en vast zit.

Tot we het normale leven weer op kunnen pakken, blijf ik ook online mogelijkheden bieden. Er is dus voor ieder wat wils.

Wil jij van start met naailessen of wil je een kleur- en kledingadvies? Neem dan contact op voor de mogelijkheden via dorine@atelierbydo.nl!

 

Lees verder

Wasbare boterhamzakjes

Al jaren geleden heb ik besloten om geen plastic boterhamzakjes meer te kopen. Zoveel plastic, dat ging mij aan het duurzame hart. Intussen zijn de plastic zakjes al lang op en blijken bakjes ook heel goed te functioneren. Maar soms is een zakje toch wel handig. Speciaal daarvoor zijn er de wasbare boterhamzakjes. En die zijn natuurlijk het allerleukste als je ze zelf maakt.

 

Lees verder

Online inspiratieweken – coronaproof

Na de berichtgeving over Corona gisterenavond hebben Anna en ik besloten het helemaal anders te doen en online naailes te geven. We moeten allemaal een stapje terug doen en gepaste afstand houden van onze medemens. Naailes in het atelier hoort daar op dit moment niet bij. Maar net zoals de regering met een pakket maatregelen komt, doen wij dat ook. Maar dan wel een pretpakket.
 
Zelf kleding maken is natuurlijk bij uitstek een offline bezigheid. Lekker alle schermen uit, achter de naaimachine kruipen en even tijd voor jezelf. Dat is ook nu welkom, juist nu we hele dagen thuiswerken en alleen nog maar via Whatsapp, Facebook e.d. met elkaar kunnen communiceren. Om maximaal van je offline tijd te genieten, bieden we je een aantal online opties aan. Zo kun je met minimale schermtijd thuis creatief aan de slag.
 

Op pad met de expert

Volgende week is het zover. Dan ga ik met je mee als je personal shopper. Als je op zoek bent naar stoffen althans!

Op vrijdag 26 juli gaan we twee stoffenwinkels in de buurt bezoeken: Karteris en Cares Stoffen. Daar gaan we opzoek naar stof die perfect past bij jou en je komende project(en).

Tijdens deze middag kun je me van alles vragen. Over welke stof past bij jouw beoogde patroon, over samenstelling van stoffen, over kleurcombinaties en noem maar op.

Om 12u30 verzamelen we bij het atelier. Je mag meerijden. Ik heb drie plekken in de auto.

Wanneer?
vrijdag 26 juli vanaf 12u30

Kosten?
€5,00 per persoon

Meld je vooraf aan door te mailen naar dorine@atelierbydo.nl.

Modefabriek

Gisteren was ik met mijn collega Larinda Bok naar de Modefabriek. We hadden vrijkaarten gewonnen via Vakblad Kleur en Stijl. Dank je wel daarvoor Carla. We hebben ontzettend veel gezien: alle kleuren, trends, prints, stijlen voor de komende seizoenen. Ik werd vooral blij van de kleurenexplosie. En zag direct allerlei mogelijkheden om die toe te passen binnen verschillende stijlen. kortom: inspiratie genoeg! Wil jij leren hoe je trends kunt vertalen naar je eigen persoonlijke stijl? Kom dan naar het atelier voor een garderobe op maat.

Persoonlijke styling voor een duurzame garderobe

Duurzaamheid staat bij mij hoog op de agenda. Ik vind het belangrijk om op een verantwoorde wijze om te gaan met de aarde. Kleding speelt daarin een belangrijke rol voor mij. De kledingindustrie is niet alleen een van de meeste vervuilende industrieën ter wereld, arbeiders (waaronder kinderen) moeten meestal onder erbarmelijke omstandigheden werken. Aan dat moderne kolonialisme wil ik niet bijdragen. Het past niet in mijn wereldbeeld, waarin we allemaal gelijkwaardig zijn. Ik wil niet met de kleding die ik draag andere mensen tot derderangs burgers maken en de aarde vergiftigen.  Omdat ik daar niet aan mee wil werken, heb ik ervoor gekozen om anders met kleding om te gaan. En dat kun jij ook. Door de kleding die je draagt, maak je een keuze voor wie je bent en waar je voor staat. Ook op het vlak van ethical fashion.

Lees verder

Zomerworkshops bij Van Nature

Hoe duurzaam is jouw kledingkast? Heb je daar wel eens over nagedacht? De kledingindustrie staat in de top drie van meest vervuilende industrieën ter wereld. Bovendien werken de medewerkers in de kledingfabrieken meestal onder slechte omstandigheden. Redenen genoeg om eens te kijken wat je zelf voor het milieu en de wereld kunt doen met de kleding die je draagt.

Om je op weg te helpen met een duurzame garderobe geef ik deze zomer drie workshop bij Van Nature in Nijmegen. Elke workshop heeft een ander thema: kleur, stijl en de opbouw van je garderobe. Tijdens de workshops leer je meer over de kleur en kleding die bij jou past. We gaan onder andere in op figuurtypes en de items die  zeker niet mogen ontbreken in jouw kledingkast. Zo kun jij straks makkelijker kleding combineren en weet je feilloos de kleding uit te zoeken waarin jij goed uit de verf komt.

De workshops vinden plaats in de winkel op donderdagavond van 19u00 tot 20u30.

27 juni | Basis Garderobe
25 juli | Kleuradvies
29 augustus | Stijladvies

Van Nature is het duurzame warenhuis van Nijmegen. Ze verkopen naast fair en eco kleding ook cosmetica, dekens, keukenspullen en noem maar op. Aanmelden voor de workshops kan door te mailen naar info@vannature-nijmegen.nl.